A húgyúti fertőzések

Doktor Úr válaszol a kérdésekre, a húgyúti fertőzések.

Tartalomból:

  1. Mi okozza a fertőzést? Férfiak, nők, gyermekek körében magasabb-e kialakulásának kockázata? Van-e egyéb betegségre hajlamosító tényező? Melyek a tünetei?
  2. Milyen módon kezelhető? (gyógyszeres, vagy egyéb természetes kezelési módok)
  3. Melyek a hajlamosító tényezők?
  4. Milyen módon előzhetjük meg?
.
1. Mi okozza a fertőzést? Férfiak, nők, gyermekek körében magasabb-e kialakulásának kockázata? Van-e egyéb betegségre hajlamosító tényező? Melyek a tünetei?

Az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés a húgyhólyag gyulladás. Statisztikák szerint a nők közel 80 %-a élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázásos” tüneteken. Ezt a betegséget a felfázás helytelen elnevezése ellenére a hólyagba bejutott kórokozók okozzák. Leggyakoribb előidézőjük baktériumok, főleg bélbaktériumok, melyek közül az E. Coli-t említhetjük meg elsősorban. Nem elhanyagolható azonban a Klebsiella, Enterobacter és Proteus fajok jelenléte sem. 

Nőknél gombás hólyaggyulladás is előfordul, bár a közhiedelemmel ellentétben a bakteriális fertőzésekhez képest csak csekélyebb mértékben. Férfiakban a hólyaggyulladás gyakran prosztata gyulladáshoz társul, illetve a krónikus prosztatitisz előzi meg a hólyaggyulladást.

Tünetként a szinte már mindenki számára ismert „felfázásos” tünetcsoportot említjük meg, mely gyakori imperatív vizelési ingerként jelenik meg. Mit jelent ez? A betegnek rendszeres vizelési görcsös ingerei vannak, vizelet azonban nem illetve csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében. Előrehaladott állapotban időnként vérvizelés is lehetséges. Amennyiben csak a hólyagtájra korlátozódik a gyulladás, azaz felszálló gyulladásként a vesét nem érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség nincs.

.

2. Milyen módon kezelhető? (gyógyszeres, vagy egyéb természetes kezelési módok)

A legfontosabb terápia a bő folyadékfelvétel. Minél kevesebbet iszunk úgy a vizelet egyre sűrűbb, koncentrált lesz, mely egyre rosszabb irányban befolyásolja a gyulladt hólyagot. Ezért nagyon fontos, hogy sokat igyunk, mely által hígul a vizelet és nem utolsó sorban csökkenti a baktériumok mennyiségét is.

Tüneti terápiaként non-szteroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók szedése önmagában is sokat segíthet. Véleményünk szerint a tartós, célzott vizelet dezinficiálást tartsuk szükségesnek, melyet semmilyen ún. természetes gyógymód nem helyettesíthet. Javaslatunkban a tünetek megjelenésekor vizelettenyésztést és teljes vizelet, üledék vizsgálatot végzünk, melynek már az eredményéig is széles spektrumú, kornak, nemnek megfelelő antibiotikumot adunk, melyet a vizelettenyésztés eredményének birtokában vagy jóváhagyunk, esetleg módosítunk. A gyógyszeres terápia befejezése után panaszmentesség esetén is fontosnak tartjuk a kontroll vizeletvizsgálat elvégzését is.

A közhiedelemmel ellentétben a forró fürdő, melegítés a gyulladásos állapotot rontják. Amennyiben a hólyaggyulladáshoz vese-, vesemedence-gyulladás is társul, úgy az alkalmazott antibiotikus terápia mellett az illető oldali vese jegelését is terápiás megoldásként vetjük be, rendszeres vér és ultrahang vizsgálat mellett. Ilyenkor ágynyugalom is feltétlenül szükséges. Amennyiben a vese részéről vagy a laborvizsgálatok részéről valamilyen kóros eltérés igazolódik, úgy sürgősségi kórház ellátás is szükséges lehet.

Férfiak részéről a helyzetet a prosztata gyulladása némileg befolyásolja. Ebben az esetben is szintén célzott, antibiotikumos kezelést javasolunk, de tekintettel a prosztata nehezen gyógyuló hajlamára véleményünk szerint a rendszeres prosztata masszázs mindenképpen pozitívan befolyásolja a terápiát.
Gyermekekben minden gyulladást, még a panaszmentes húgyhólyag gyulladást is komolyan kell venni, célzott antibiotikus terápiát kell alkalmazni.

.

3. Melyek a hajlamosító tényezők?

Legfontosabb hajlamosító tényezőként a vizelet retentio-t /vizeletvisszatartást) kell megemlítenünk. Amennyiben a hólyagban a vizelet kiürülése zavart szenved, tehát vizelet marad vissza (prosztata megnagyobbodás miatt, hólyagnyaki eltérések, nőgyógyászati problémák), úgy a visszamaradt vizelet tapasztalataink szerint nagyon hamar befertőződik, tehát mindenképp törekedni kell a hólyag teljes kiürítésére (szükség szerint gyógyszeres terápia, műtéti megoldások). Szintén hajlamosító tényezőként kell megemlíteni a cukorbetegséget, nőgyógyászati gyulladásokat a környezetben, illetve nem elhanyagolhatóan a hormonális behatásokat a hólyagra (fogamzásgátlót szedő nők, illetve menopauzában lévő hölgyek atrophias hólyaggyulladása).

A fertőzés általában a közhiedelemmel ellentétben vér és nyirokkeringés útján történik, főleg a bélrezervoarból, tehát nagyon fontos a bélflóra rendben tartása is. Létezik még főleg nőknél a húgycső felőli fertőzés lehetősége is, bár jelentősen kisebb számban, mint ahogy azt legtöbben gondolják (itt anatómiai okként a rövidebb húgycsövet említjük meg).

.

4. Milyen módon előzhetjük meg?

Megelőzés szempontjából a legfontosabb a rendszeres bő folyadékfelvétel, mely nem utolsó sorban az álmoskönyvek szerint is a szép bőr és a hosszú élet titka. Mindenképpen törekedni kell, hogy a hólyagból minden vizelet kiürüljön, illetve a meglévő környezeti hatások (gyulladások)  szanálása, a társszakmák (nőgyógyászat, sebészet) részéről. Visszatérő hólyaggyulladások esetén nagyon fontosak a különböző képalkotó eljárások vizsgálatai is (UH, Rtg., CT) hiszen csak így láthatóak meg bizonyos fejlődési rendellenességek, anatómiai eltérések, vesekövességek, melyek önmagukban is okozhatják már a gyulladást illetve fenntarthatják a gyulladásokat kiváltó folyamatokat. Ezért úgy gondoljuk, hogy bármilyen hólyaggyulladásos tünetcsoport esetén, még a legegyszerűbbnek tűnő ún. „felfázás” esetén is mindenképpen forduljunk szakemberhez, urológushoz. 

Dr. Fábián Károly
urológus, onkológus magánorvos

Az alábbi tünetek esetén javasolt urológus szakorvos felkeresése: